One Dups Bilgisayar Programlamaya dair Her şeyi bulabileceğiniz , Özgün konulu bir sitedir.

Son Konular

Post Top Ad

Your Ad Spot

20 Eyl 2018

Statik ve Dinamik Web Sitesi Nedir?




Web sitesi açmaya karar verdiğinizde sitenizin dinamik mi yoksa statik mi olacağına karar vermelisiniz. Her iki yöntemin de kendi avantajları ve dezavantajları var. Bu yazıda statik web sitesi ile dinamik web site arasındaki farkları görüp, hangisinin amacınıza uygun olduğunu seçmeye çalışacağız.

Statik Web Site Nedir?

Kaynaklarını veri tabanından almayan ve tamamen HTML ile kodlanan sitelere statik web site denir. Bu, sitenizi ziyaret eden herkesin aynı içeriği göreceği anlamına gelir. Sitede yapacağınız değişiklikleri sadece HTML kodlarınızı düzenleyerek yapabilirsiniz. Günümüzde web sitelerinin çoğu, ziyaretçilere dinamik içerik göstermeyi tercih ediyor. Buna rağmen statik web sitelerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu yükselişin büyük kısmı "statik site oluşturucu" araçların sayısının ve kalitesinin artmasından kaynaklanıyor.
Şimdi statik web sitelerin avantajlarına ve dezavantajlarına bakalım:
Avantajlar:
  • Geliştirilmesi daha basit.
  • Genellikle sayfa yükleme süresi daha kısa ve sayfa boyutu daha küçük.
  • Bütün içerik önbelleklenerek sayfa daha hızlı yüklenebilir.
Dezavantajlar:
  • İnteraktif değil.
  • Güncellemeler direkt olarak HTML kodlarıyla yapılabilir.
  • Modern web sitelerindeki birçok fonksiyondan yoksun.

Dinamik Web Sitesi Nedir?

Dinamik web siteleri, kullanıcınıza göre içerik oluşturabilir. Örnek olarak Facebook'u inceleyelim; giriş yaptığınızda karşınıza arkadaşlarınız, sayfa beğenileriniz vb. unsurlara göre içerikler gelir. Ve zamanla bu içerikler yenilenir.
Dinamik web siteleri HTML bilmeyenlerin de sitelerini güncellemesine kolaylık sağlar. Birçok dinamik web sitesi WordPress, Joomla gibi İçerik Yönetim Sistemlerinin(CMS) üzerine inşa edilmiştir ve CMS arayüzleri sayesinde siteye yeni içerik eklemek ve siteyi güncellemek çok kolaydır. Bu sistemlerde PHP, Java gibi programlama dilleri ve veri tabanı kullanılır.
Avantajlar:
  • Kullanıcıya göre dinamik içerik gösterimi.
  • CMS ile kullanıldığında içerik güncelleme kolaylığı.
  • Online mağaza, forum, sosyal medya gibi karmaşık sistemler oluşturabilme.
Dezavantajlar:
  • Gereken kaynaklar arttığı için statik web sitelerine göre daha yavaş açılabilir.
  • Geliştirilmesi daha karmaşık.
  • Güvenlik riski daha fazla.

Hangisini Seçmeliyim?

Bu seçim tamamen web sitenizin amacına bağlıdır. Eğer siteniz fazla fonksiyona ihtiyaç duymuyorsa(Örnek: bir yazarın biyografi sitesi) statik tasarım sizin için daha uygundur. Bu durumda sitenizde gereksiz yere veri tabanı ve sorgulamalar kullanmayacağınız için sayfalarınız daha hızlı açılır.
Fakat aklınızdaki site daha karmaşık bir yapıya sahipse veya devamlı güncellenmesi ve yeni içerik eklenmesi gerekiyorsa dinamik tasarım kullanmalısınız. Sıfırdan dinamik bir site inşa etmek için iyi bir yazılım bilgisine sahip olmak gerekir. Ama sıfırdan dinamik site inşa etmek yerine, açık kaynak kodlu ve ücretsiz CMS(WordPress, OpenCart vb.) yazılımlarından faydalanabilirsiniz. CMS yazılımları kullanarak kolayca online mağaza veya topluluk forumu kurabilirsiniz.
Her iki yöntemin de avantajlarını ve dezavantajlarını inceledik ve farklarını ortaya koyduk. Artık kendi siteniz için hangi yöntemin uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar